Hvad spiser jeg?

Jeg spiser LCHF og min fortolkning er, at det er low carb og high fat, hvilket betyder, at jeg har skåret de kulhydratholdige madkilder væk og generelt spiser et højere indhold af fedt. Grunden til, at jeg spiser LCHF, er for at kunne kontrollere min spisning. Jeg lider så forfærdeligt af overspisning. Jeg kan spise konstant hele dagen og stadig ikke føle mig tilfredsstillet. Det problem har jeg ikke i samme grad når jeg spiser LCHF. Af samme grund har jeg også et meget afslappet forhold til konceptet.

Ikke en del af min kost
Jeg spiser overhovedet ikke brød, ris, kartofler, bulgur, bønner, mel, eller andre stivelsesholdige produkter i den retning. Jeg spiser naturligt nok heller ikke sukker, frugt eller juice. Jeg spiser ikke lightprodukter af nogen slags men vælger altid den fede (originale) version. Jeg drikker ikke mælk af nogen slags. Jeg drikker faktisk heller ikke alkohol, men det er et personligt valgt, der ikke har noget med LCHF at gøre.

Madvarer jeg ofte spiser 
Æg, kød, nødder, kerner (ikke korn), creme fraiche, mayonnaise, olie, smør, ost, fløde, yoghurt, kokosolie, grøntsager, bær, flydende sød, pofiber, fiberhusk, lidt ketchup, lidt gulerødder, avocado, Pepsi Max, kokosmel, kokosfibre, mandelmel... 

Jeg spiser ikke LCHF for at være sund eller følge en antiinflammatorisk kost, få mere energi, sove bedre eller lugte grimmere ud af munden. Jeg følger det KUN, fordi jeg har et stort problem med overspisning. Jeg er ikke øko-fanatisk, men synes da det er dejligt, at nogle er. Jeg går ikke op i om mit sødemiddel indeholder aspartam, eller om jeg har fået 47 g kulhydrat på en dag i stedet for 20. Jeg går ikke op i om jeg indtager ½ gulerod om ugen, fordi jeg putter gulerødder i min kødgryde. Jeg går ikke op i om jeg får 8 g kulhydrat når jeg hælder lidt ketchup ved min pandestegte pølse, det smager jo supergodt! Jeg går kun op i at kunne kontrollere min spisning. Som en bonus kan nævnes at mit årelange problem med mavekneb er gået helt væk. Lige så længe jeg kan huske, mindst 15 år tilbage, har jeg døjet med daglige bølger af de ondeste mavesmerter. De kom måske kun 1 gang i løbet af dagen og varede 20-30 sekunder og forsvandt så igen. Jeg har aldrig gået til lægen med det, så det er ikke blevet undersøgt, måske fordi at hver gang smerterne var forsvundet, havde jeg det helt perfekt igen, og glemte helt at jeg hvad haft ondt. Men nu er der ingen smerter mere, og der har ikke været nogen siden jeg startede på LCHF. Så det er klart et plus.

Angående vægttab og slankekur, så går det nogen gange fremad og andre gange ikke. Når jeg har motivation til at gøre noget ved det, skruer jeg lidt ned for kaloriemængden, mest ved at fjerne yoghurt/fløde fra min kost og begynder at dyrke noget motion (gåture). Det giver pote med det samme. Det er ikke en superhurtig proces, men det virker dog. Når jeg ikke rigtigt har motivation til at tabe mig (ændre på min kost), spiser jeg bare LCHF og lige hvad jeg har lyst til indenfor de nævnte madvarer. Forunderligt nok holder min vægt sig stabil på den måde. Jeg har tabt 20+ kg, siden jeg startede på LCHF i februar 2014.

Efter min mening er LCHF ikke en her-og-nu løsning på et superhurtigt vægttab, mens man med god samvittighed spiser flødekage, bacon og flæskesvær. Det er en supergod løsning til folk, der har et meget anstrengt forhold til mad som mig selv. Jeg ved ikke hvad andre får ud af det, men det kunne da være spændende at høre. Jeg fornemmer, at for mange mennesker bliver LCHF endnu en kontrol-kur som så mange andre vægttabs-regimer. Mængden af dagligt kulhydratindtag bliver målt og ketosestix bliver brugt. I dagens samfund vil man have hurtige resultater og helst i går. Nyd nu din mad og lad være med at gøre den til endnu et kontrol-objekt i din dagligdag! Jeg selv har bare længtes efter en måde at spise på, hvor jeg ikke hele tiden tænker på mad. Derfor spiser jeg LCHF. Det er den eneste løsning jeg har fundet.

Hvis du vejer for meget, så tænk over hvorfor du vejer for meget. Har du fået en dårlig vane med at spise en bakke flødeboller på vej hjem fra arbejde hver dag? Jamen så lad være med at spise den! Har du taget på, fordi du spiser eftermiddagskage med de gamle på plejehjemmet, hvor du arbejder? Jamen, det er jo et valg. Lad være med at spise kagen. Nogle gange skal der kun små ændringer til, for at du ikke tager på. Men i mit tilfælde er det ikke små ting, det er en konstant og helt enorm trang til at spise. Derfor spiser jeg LCHF. Jeg elsker kartofler og jeg elsker brød, men jeg elsker endnu mere, at jeg ikke længere tænker på mad konstant. Det er et valg, jeg har taget.

Pas på med at gå all-in på en 'diæt', der er så speciel og tidskrævende i sin sammensætning, at du ikke kan holde den på sigt. Det er bedre at gå halvvejs og klare sig halvgodt, end at forsøge at gå hele vejen og fejle. Jeg selv føler ikke længere at LCHF er tidskrævende eller kostelig. Det er blevet en vane ligesom havregryn om morgenen var en vane engang. Jeg tænker ikke over det mere, det kommer bare helt automatisk. Jeg har en meget travl hverdag og bruger sjældent ret lang tid på at lave mad. Det bliver måske også lidt ensformigt engang imellem, men frysepizzaer fra Dr. Oetkens er også ensformigt, og det spiste jeg ellers ofte engang. 

Kommentarer

 1. Fint velafbalanceret indlæg, Carla. Det lyder som om du har et ret fornuftigt forhold til din lchf og det ser jo også ud til at du trives godt :-) ... vægttab eller ej. Tror det er rigtigt at tage tingene i den rækkefølge som du gør, når du har/havde disse spiserelaterede problemer. Og hvor skønt, at dine mavesmerter er væk!
  Jeg er sikker på at du vil finde motivationen til yderlige vægttab, i takt med at velværet bliver bedre og bedre. Det vil jeg i hvert fald ønske for dig.
  Selv mærker jeg også store psykiske og fysiske forbedringer ved at spise lchf. Har meget nemt ved at komme i ketose - faktisk uden at være striks - og trives absolut bedst med denne form for forbrænding. Det giver mig ro i kroppen, ro i hovedet, ingen cravings, nedsat appetit, bedre humør, mere energi, tung nattesøvn... hihi... ja, fordelene er mange ;-) ... og jeg føler mig overhovedet ikke "på diæt". Jeg spiser bare dét jeg har allermest lyst til og har det allerbedst af.
  Glæder mig til næste opdatering fra dig... Fortsæt den gode stil!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Rosa, dejligt at høre fra dig. Interessant at høre hvad du får ud af LCHF, og jeg kan kun tilslutte mig fordelene du nævner. Jeg ser dem meget som en bonus til mit egentligt formål med LCHF, nemlig at kontrollere spisning og forhåbentligt tabe mig. Mvh. Carla

   Slet
 2. Hej Carla.
  Tak for et godt og ærligt indlæg. Hvor er det rart at læse, hvordan LCHF er godt for dig - og at du har fået et helt nyt forhold til din mad.
  Jeg har også haft problemer med overspisning og har været på et utal af slankekure i mit 52 år lange liv. Med en voldsom yoyo vægt som følge. Jeg har spist low carb siden 2009 og LCHF i 2-3 år - og jeg har aldrig haft det så godt med mad. Så megen nydelse og alligevel så meget styr på det - akkurat som du selv og Rosa beskriver det.
  Dog er jeg en af dem, der engang imellem bliver nødt til at tælle kulhydrater, kalorier og stikse urin. Dels er jeg lidt at en nørd (både med mad og tal) og dels kommer jeg stille og roligt på en glidebane, hvor jeg får flere og flere af de liberale LCHF produkter (chokolade, nødder, fløde, rødvin). Så det at tælle i en periode får mig tilbage på hesten. Men sådan har vi det jo allesammen forskelligt - heldigvis.
  Bedste hilsner Kathe

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kathe, dejligt at høre fra dig. Du har helt ret med det med at tælle kulhydrater, og når jeg kommer ned fra min høje og hellige hest og finder motivationen, må jeg indrømme at jeg gør noget lignende. Det holder en lidt ved ilden, og tvinger en til at se hvad man egentlig putter i munden så det ikke løber løbsk. Jeg er glad for at høre at LCHF fungerer for dig! og håber at du når langt med dit vægttab. Mvh. Carla

   Slet
 3. Jeg har lige fundet din blog og det er et super fint indlæg hvor jeg kan genkende mig selv i meget af det du skriver. Jeg har overspist så længe jeg kan huske hvilket netop også har resulteret i yo-yo vægt og en masse slåen mig selv i hovedet når jeg bliver frustreret over at jeg ikke kan styre det. Jeg har angrebet det med mange forskellige ting. Lige fra de danske vægtvogtere, da jeg gik i gymnasiet til nupo (i meget korte perioder) og alt muligt andet. Det der primært har hjulpet er kognitiv terapi hvor jeg har arbejdet med mine følelser og tanker omkring overspisning. problemet er bare at når jeg er træt, stresset og generelt bliver fanget i sukkerfængslet, så ved jeg ikke rigtig hvad jeg skal gøre. I sidste uge tog jeg det første skridt til at skifte til LCHF. Det der tiltaler mig er at jeg kan spise ting jeg synes der er lækre, men uden at der er sukker i, så jeg bliver fanget i sukkerfængslet igen. Det gør egentlig også at jeg slet ikke finder overgangen så svær som jeg havde forventet. Her i starten bruger jeg Lifesum appen til at få styr på hvor meget og hvad jeg egentlig kan spise og hvad der passer bedst til mig. Nogen gange er det bare rart lige at tælle lidt kcal så man ved hvor man ligger henne i fornufts-spisnings-spektret.

  Nå det blev egentlig en lang omgang, men jeg vil bare lige sige at du i hvert fald har fået en ny følger i mig:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Frk. Svendsen. Dejligt at høre fra dig. Jeg har også været inde over vægtkonsulenterne og mange andre vægttabsforsøg. Jeg har forsøgt endda for nyligt forsøgt med kognitiv terapi uden den helt store effekt. Jeg tror ganske enkelt, at min krop er meget følsom for blodsukker og insulinniveau, og at den bare skaber en helt enorm fysisk craving, når jeg indtager de ting, der får blodsukkeret til at gå i vejret. Min terapeut ville gerne have, at jeg beskrev de følelser, jeg havde, når jeg fik lyst til at spise, men der var såmænd ikke rigtigt nogen bestemte følelse andet end craving. Det er sjældent at jeg spiser fordi jeg er ked af det eller glad eller noget andet.
   Jeg håber LCHF kommer til at virke for dig, og jeg er glad for at få en ny følger:) Jeg tror også, at det er en god idé at følge med i hvor meget man egentligt får indtaget, så man har en idé om hvad der kan skrues op og ned for, hvis vægttabet ikke bliver som man havde håbet. Held og lykke med det.
   Mvh. Carla

   Slet

Send en kommentar

Tak for kommentaren. Jeg er altid glad for at høre fra ligesindede eller interesserede.