Ægge-faste

Æggefaste går ud på, at man spiser æg, mayonnaise, ost og fedtstof hver dag i 3-5 dage, kommer i ketose, tømmer sine glykose-lagre og taber sig. Se spise-mængderne til æggefasten beskrevet nedenunder under overskriften 'ægge-faste principper'. Hvis man har spist en striks LCHF diæt i forvejen, er chokket til kroppen ikke så stort ved denne faste. Hvis man derimod har fulgt en kulhydratrig kost, kan man godt få ret store ægge-tømmermænd. Altså ondt i hovedet, svimmelhed, kvalme osv. Det er en naturlig, men for nogle, ret kraftig reaktion, som man skal være forberedt på. Æggefasten gør, som nævnt, at alle kulhydratlagre bliver tømt, og tilhørende væske forsvinder. De fleste oplever, at man på 3. dagen er kommet i en dyb ketose og føler en afslappethed og mindre sult herefter. Og selvfølgelig oplever de fleste at tabe sig ret meget i løbet af få dage ved æggefasten, og det er da også det som mange efterspørger. Man skal være opmærksom på efterfølgende at lave en udfasning fra æggefasten ved at spise meget striks LCHF, ellers risikerer man at tage det hele på igen.

Mere information om æggefasten kan man få på den engelsk-sprogede side IbreatheImhungry.

I min æggefaste bruger jeg lidt fiberhusk hver dag (Mindre end ½ skefuld) fordi det giver bedre og mere sammenhængende pandekager. Jeg bruger også en smule sukrin og flydende sødemiddel. Jeg drikker pepsi max hver dag, men har dog sat mængden meget ned og begyndt at drikke rigtigt meget vand i stedet. Jeg nævner de her ting, fordi de normalt ikke bliver anbefalet til æggefaste.

Herunder kommer en beskrivelse af hvad jeg har spist til de forskellige måltider på min æggefaste. Fasten startede søndag d. 17. august og sidste dag på fasten er torsdag d. 21. august dvs. 5 dage på æggefaste. Jeg tabte 2,4 kg i løbet af de 5 dage. Der var først udsving på vægten efter 3. dagen. I den efterfølgende uge var jeg ikke omhyggelig nok med min kost, jeg overspiste og tog 1,4 kg på igen. Så alt i alt, 1 kg nedad på vægten.

Konklusion
Efter 5 dage på æggefaste tabte jeg 2,4 kg. Der var først udsving på vægten efter 3. dagen. I den efterfølgende uge var jeg ikke omhyggelig nok med min kost, jeg overspiste (striks LCHF) og tog 1,4 kg på igen. Så alt i alt, 1 kg nedad på vægten. Jeg er bestemt kommet i ketose igen og lysten til mad er blevet meget mindre. Jeg er begyndt at drikke vand, hvilket jeg ikke har gjort længe, og det bliver til cirka 2 liter om dagen. Derudover har jeg fundet ud af at jeg til dagligt spiser for meget, hvilket jeg stadig nogle gange gør!, og det nok er årsagen til at jeg ikke har tabt mig så længe. Alt i alt, æggefaste er ekstremt, det er hårdt, man kan få kvalme og æggelede, men det virker! Jeg føler mig motiveret og glad, og stolt af mit vægttab. Nu er jeg så klar til at fortsætte med striks LCHF, og forhåbentligt tabe endnu mere. Som en bi-bemærkning kan tilføjes at jeg spiste cirka 2000 kcal dagligt på min æggefaste.


Mine æggefaste-principper 

3 måltider om dagen
2 æg til hvert måltid
1 spsk fedtstof til hvert æg (Smør, mayonnaise, kokosolie, olier generelt)
Max 180 g ost pr. dag (med max 1 g kulhydrat pr. 100 g)
Masser af vand hver dag (2-3 liter)
Jeg spiser 6 æg hver dag, men mange spiser 7-8 æg hver dag. Man skal spise til man er mæt.


Madplan

Søndag d. 17. august 2014 (1. dag på æggefaste)

Jeg har startet ægge-faste og prøver at skrive ned hvad jeg spiser. Jeg regner med en 7 dages faste, og vejer mig på næste søndag for at se om der har været fremskridt.

Morgenmad
Pandekager med kanel lavet af 2 æg, 1 spsk smør, 1 spsk kokosolie, kanel, lidt flydende sød

Frokost
Scrambled egg: 2 æg + 1 spsk mayonnaise + salt og peber
40 g stegt halloumi-ost

Aftensmad
Boller lavet af 2 æg + 1 spsk mayonnaise + salt og peber. Serveret med 2 spsk smør.
70 g stegt halloumi-ost fra tidligere i dag

Mandag d. 18. august 2014 (2. dag på æggefaste)


Morgenmad
3 pandekager lavet af 2 æg, lidt vand, 1 spsk smeltet smør og lidt fiberhusk
½ tsk sukrin gold og kanel til toppen, men faktisk var det alt for sødt, så i den 3. pandekage udelod jeg sukrinen og puttede i stedet 4 små skiver ost i.

Frokost
2 spejlæg med hjemmelavet kryddersmør med persille og hvidløg + fetaost.
Indhold: 2 æg, 2 spsk smør, 55 g fetaost


Aftensmad
Æggesalat med stegt halloumi på toppen.
Indhold: 2 æg, 1 spsk smør, 1 spsk mayonnaise, 31 g stegt halloumiTirsdag d. 19. august 2014 (3. dag på æggefaste)

Morgenmad
Scrambled egg med mayo og revet cheddarost (hjemmerevet)
Indhold: 2 æg, 1½ spsk mayo, 45 g cheddarost, ½ spsk smør til stegning
Når man blander ost i æggeblandingen før den går på panden, kan man få en mere sprød scrambled egg. Jeg kan ikke lide hvis æggene er for bløde. De skal helst være ret tørre før jeg nyder dem, og i det tilfælde kan osten gøre det lidt mere spændende. Mayonnaisen putter jeg også i æggeblandingen, men egentligt bare for at få nok fedt. Jeg er lidt træt af at spise rå mayonnaise og smør. 

Frokost
Scrambled egg med mayo og revet cheddarost (hjemmerevet)
Indhold: 2 æg, 1½ spsk mayo, 45 g cheddarost, ½ spsk smør til stegning

Aftensmad
2 pandekager med mascarpone og kanel, vanilje-essens
Indhold: 2 æg, 60 g mascarpone (30 g i dejen og 30 g på pandekagen), 2 spsk kokosolie
(Ikke-ægge-faste ingredienser: 1/4 spsk fiberhusk, lidt flydende sødemiddel, mascarpone)


Fandt efterfølgende ud af at mascarpone indeholder 4 g kulhydrater pr. 100 g og derfor ikke dur til æggefaste. Æv også. Det smagte ellers godt. 

Onsdag d. 20. august 2014 (4. dag på æggefaste)

Så er det 4. dag på æggefasten og en tur på vægten i morges viste at jeg i de første 3 dage har tabt 1,5 kg. Det virker jo det her! Jeg håber bare at det ikke er et temperamentsudsving fra min vægt. Planen er at jeg fortsætter striks æggefaste i dag og i morgen. Så på fredag og lørdag laver jeg halv æggefaste, altså æggefaste til morgenmad og frokost, og striks LCHF om aftenen. På søndag vejer jeg mig.

Morgenmad og frokost
Dagens morgenmad og frokost er scrambled egg med cheddar-ost og mayonnaise.
Indhold morgenmad: 2 æg, 1 spsk mayonnaise, 1 spsk kryddersmør, 30 g cheddar-ost.
Indhold frokost: 2 æg, 1 spsk mayonnaise, 1 spsk kryddersmør, 30 g cheddar-ost.


Scrambled egg med ost og mayonnaise. Jeg elsker det!


Scrambled egg med ost og mayonnaise.


Scrambled egg med ost og mayonnaise.


Aftensmad
4. dag på æggefasten blev afsluttet med de her lidt underlige boller. De var blevet hule under bunden ved bagningen og jeg synes de så lidt sjovere ud på hovedet. De blev spist med lidt kryddersmør til. 

Indhold: 2 æg, 1 spsk mayonnaise, 50 g revet cheddar (hjemmerevet), salt og peber, kryddersmør på toppen
Ikke-ægge-faste: Lidt husk (under ½ spsk)
Bagt 30 minutter ved 150grader, sættes i kold ovn som så tændes.

Torsdag d. 21. august 2014 (5. dag på æggefaste) 

Efter 4 dage på æggefaste har jeg tabt 2 kg. Det er det samme som jeg har tabt i de foregående 8 uger, så jeg er superglad for at have valgt denne faste. Fasten har også fået mig til at indse at jeg spiser alt for store portioner på LCHF og det nok er derfor at mit vægttab er gået i stå.

I dag er sidste dag på fuld æggefaste. De næste to dage bliver halv æggefaste og halv striks LCHF. Altså æggefaste med lidt grønt til morgenmad og frokost, og striks LCHF til aften. Jeg vil desuden begynde at bruge en mindre tallerken til min aftensmad for at tvinge mig selv til at spise mindre portioner.

Morgenmad og frokost
Scrambled egg med cheddar-ost, mayonnaise og kryddersmør
Indhold morgenmad: 2 æg, 1 spsk mayo, 1 spsk smør, 30 g hjemmerevet cheddar
Indhold frokost: 2 æg, 1 spsk mayo, 1 spsk smør, 30 g hjemmerevet cheddar

Aftensmad
Pandekager med mascarpone (mascarpone er ikke tilladt på æggefaste, men jeg spiste det nu alligevel da det var sidste dag)
Indhold: 2 æg, 1 spsk mayo, 50 g mascarpone, 1 tsk fiberhusk, 1 spsk smør


Kommentarer

 1. Tak for en super intro til æggefasten. Jeg vil give den en chance fra idag for at booste mit vægttab.
  Bedste hilsner Kathe

  SvarSlet
 2. Hej Kathe
  Tak for det. Held og lykke med æggefasten! Det er lidt underligt men det virker faktisk. :D
  Med venlig hilsen
  Carla

  SvarSlet
 3. Hejsa . meget spænende :) skal man forsætte i 5 dage ? eller vil 3 dage nogle gange være nok ?
  Venlige hilsner Laila

  SvarSlet
 4. Til at komme i Ketose mener jeg ? :) :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Laila, hvis jeg vil i ketose tager det cirka 2-3 dage på almindelig (striks) LCHF diæt og det samme gælder for æggefaste. I starten tog det dog længere tid. Jeg synes selv æggefasten er god til at få én tilbage på det rette spor med ikke at spise kulhydrater, men derudover synes jeg ikke den er så spændende eller brugbar. Jeg er ikke den store fan, men kan se at den er praktisk og hjælper mange med at lave et 'clean cut' fra kulhydrater. Æggefasten har fået mig til at miste lysten til nogen sinde at spise kogt æg igen!, og det er jo lidt synd. Mvh. Carla

   Slet
 5. Hej. hvor meget fedtstof skal man have til hvert måltid ?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej, 1 spsk til hvert æg. Mvh. Carla

   Slet
 6. Kan man undgå kogt æg? For jeg kan slet ikke fordrage kogt æg.

  SvarSlet

Send en kommentar

Tak for kommentaren. Jeg er altid glad for at høre fra ligesindede eller interesserede.